mgr inż. Małgorzata Mańko

Zaparcia

mgr inż. Małgorzata Mańko

Szukasz pomocy w 
ZAPARCIACH?

mgr inż. Małgorzata Mańko

 Dieta w zaparciach

 

Co jest powodem i zasady diety

 

Zaparcia wiążą się z zaburzeniami prawidłowej ilości wypróżnień. Czynność ta uwarunkowana jest rozmaitymi czynnikami, jak sposób żywienia, dyspozycja psychiczna, cechy osobowości, aktywność ruchowa, itp. Wszystkie te czynniki mogą rzutować w różny sposób na aktywność przewodu pokarmowego i skracać bądź wydłużać przesuw treści pokarmowej. Tempo przemieszczania się pokarmu w jelicie grubym może trwać nawet tydzień, jednak w większości przypadków przebiega nie dłużej niż 2-3 dni. Zaparcia najczęściej rozpoznaje się wówczas, gdy stolce pojawiają się rzadziej niż 3 razy w tygodniu.

Do kluczowych czynników żywieniowych powodujących zaparcia należy zaliczyć nadmierną podaż tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy oraz małą ilość błonnika w diecie spowodowaną niskim spożyciem gruboziarnistych przetworów zbożowych czy warzyw. Nie bez znaczenia jest także towarzyszący wielu osobom pośpiech, napięcia nerwowe, zbyt niska aktywność fizyczna lub świadome tłumienie wypróżnień. 

Podstawą diety jest zwiększenie konsumpcji produktów bogatych w błonnik pokarmowy jak gruboziarniste przetwory zbożowe, otręby, płatki owsiane, surowe warzywa i owoce. Należy także ograniczyć spożywanie zbyt tłustych potraw oraz słodyczy, w szczególności wyrobów czekoladowych. Zaleca się wypijanie większej ilości wody oraz częstsze spożywanie kwaśnych produktów mlecznych.

 

 Dodatkowe zalecenia

 

  • Zadbaj o odpowiednią podaż błonnika pokarmowego wybieraj pieczywo z pełnego ziarna w miejsce pieczywa pszennego, wybieraj kasze gruboziarniste: gryczana, perłowa gruba, jaglana, ryż brązowy, płatki owsiane, jęczmienne. 

  • W diecie warto zwrócić uwagę na podaż napojów mlecznych fermentowanych (np. kefir, jogurt, maślanka)- zwiększają one procesy fermentacyjne w jelitach.

  • Spożywaj odpowiednią ilość płynów - wody mineralnej, niesłodzonych herbat ziołowych i owocowych. Zapotrzebowanie na płyny obliczyć można mnożąc masę ciała przez 30 ml wody.

  • Zadbaj o odpowiednią podaż ruchu. Pozwala on regulować wypróżnianie.  

  • Owoce i warzywa staraj się spożywać na surowo. Powinny one znajdować się niemal w każdym posiłku. Owoce warto się jeść ze skórką. 

  • Szczególne właściwości regulujące pracę przewodu pokarmowego mają śliwki suszone. Zaleca się zjadanie na czczo kilku śliwek suszonych namoczonych przez noc. 

  • Staraj się jeść posiłki bardzo regularnie, bez pośpiechu i unikaj zdenerwowania. Stres przy jedzeniu może dodatkowo nasilać dolegliwości chorobowe. Zaplanowane w diecie godziny posiłków powinny być ściśle respektowane.

  • Ograniczaj jedzenie słodyczy i potraw z białej mąki. Unikaj także cukru i słodzonych napojów.

POKAŻ