mgr inż. Małgorzata Mańko
25 Kwie

Omlet ze szparagami i wędzonym łososiem

Tym razem mam dla Was pyszną propozycję na śniadanie.

Przepis:

  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  •  3 jaja
  •  pół opakowania łososia wędzonego
  •  5 szparagów zielonych
  •  garść pomidorków koktajlowych
  •  koperek

Szparagi umyć, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodyżki pokroić ukośnie na ok. 1/2 cm kawałki, główki pozostawić w całości. Wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować ok. 2 minuty, odcedzić. W misce roztrzepać widelcem jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodać szparagi i łososia pokrojonego na kilka kawałków. Wszystko wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać oliwę. Wlać masę jajeczną z dodatkami. Dodać połówki pomidorków koktajlowych. Ustawić mały ogień, przykryć patelnię pokrywką i podgrzewać aż masa się zetnie przez ok. 5 minut. Gotowy omlet posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.

Twój komentarz




POKAŻ