Przepis:
- udko z kurczaka - 300g
- warzywa (np. seler, cebula, czosnek, por)- 200g
- zioła (np. rozmaryn, pietruszka, tymianek)- 4 gałązki
- sól gruboziarnista-150g
- białe wino-100g
- liść laurowy-1 liść
- kolendra-5 nasion
Mięso z kurczaka zmielić. Warzywa i świeże zioła drobno posiekać, dodać sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso. Zalać dwoma szklankami wody. Całość zagotować, a następnie zredukować płyn. Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Na końcu całość dokładnie zmiksować. Przełożyć do szczelnie zamykanego, wyparzonego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce. Koncentrat bulionu drobiowego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.
Twój komentarz