mgr inż. Małgorzata Mańko
24 Sty

Domowa kostka rosołowa

Bez konserwantów, bez sztucznych substancji!

Przepis:

  • udko z kurczaka - 300g
  • warzywa (np. seler, cebula, czosnek, por)- 200g
  • zioła (np. rozmaryn, pietruszka, tymianek)- 4 gałązki
  • sól gruboziarnista-150g
  • białe wino-100g
  • liść laurowy-1 liść
  • kolendra-5 nasion

Mięso z kurczaka zmielić. Warzywa i świeże zioła drobno posiekać, dodać sól, wino, liść laurowy, goździk, nasiona kolendry i zmielone mięso. Zalać dwoma szklankami wody. Całość zagotować, a następnie zredukować płyn. Koncentrat powinien mieć konsystencję gęstej pasty. Na końcu całość dokładnie zmiksować. Przełożyć do szczelnie zamykanego, wyparzonego słoika, pozostawić do ostygnięcia lub schłodzić w lodówce. Koncentrat bulionu drobiowego przechowywać w lodówce do 3 miesięcy lub przełożyć do foremki do lodu, zamrażać w kostkach do 6 miesięcy.

Twój komentarz




POKAŻ