Przepis:
- 250g batata
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 100g soczewicy czarnej lub czerwonej
- 400g passaty pomidorowej
- 100g wody
- 10g oleju rzepakowego
- 5g łyżeczka erytrolu
- Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra
- 30g mleka kokosowego
Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.
Twój komentarz