mgr inż. Małgorzata Mańko
30 Wrze

Dahl z czarną soczewicą i batatem

Orientalne danie z soczewicą.

Przepis:

  • 250g batata 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cm korzenia imbiru 
  • 100g soczewicy czarnej lub czerwonej 
  • 400g passaty pomidorowej 
  • 100g wody 
  • 10g oleju rzepakowego 
  • 5g łyżeczka erytrolu
  • Garam masala, chili, kumin, curry, sól pieprz, świeża kolendra 
  • 30g mleka kokosowego


Soczewicę ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (w zależności od rodzaju użytej soczewicy 7-25 minut). Na oleju podsmażyć ok. 5 minut przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w małą kostkę bataty oraz starty imbir. Następnie dodać passatę i wodę i dusić około 20 minut aż bataty zmiękną, podlewając wodą w razie potrzeby. Dodać wybrane przyprawy i erytrol. Na koniec dodać soczewicę, całość opcjonalnie zblendować, przełożyć do miseczki, ozdobić świeżą kolendrą i opcjonalnie mlekiem kokosowym.

Twój komentarz




POKAŻ