mgr inż. Małgorzata Mańko
27 Wrze

Pasta z pestek słonecznika

Świetny pomysł na urozmaicenie kanapek.

 

Klasyczna paste z pestek słonecznika:

  • 150 g pestek słonecznika
  • 4 łyżki nierafinowanego oleju roślinnego
  • pół łyżeczki soli 
  • szczypta pieprzu

Przepis:

Pestki słonecznika namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Nastepnie odcedzić i przepłykać. Wszystkie składniki na paste, umiescić w blenderze. Całość miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.

 

Pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów:

  • 150 g pestek słonecznika
  • 5 suszonych pomidorów
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki wody
  • sol, pieprz do smaku

Przepis:

Pestki słonecznika namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Nastepnie odcedzić i przepłykać. Wszystkie składniki na paste, oprócz wody, umiescić w blenderze. Chwilę miksować i dodać wodę. Następnie miksować do uzuskania gładkiej pasty.  

Twój komentarz




POKAŻ