Klasyczna paste z pestek słonecznika:
- 150 g pestek słonecznika
- 4 łyżki nierafinowanego oleju roślinnego
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
Przepis:
Pestki słonecznika namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Nastepnie odcedzić i przepłykać. Wszystkie składniki na paste, umiescić w blenderze. Całość miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty.
Pasta z pestek słonecznika i suszonych pomidorów:
- 150 g pestek słonecznika
- 5 suszonych pomidorów
- 1 garść świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki wody
- sol, pieprz do smaku
Przepis:
Pestki słonecznika namoczyć w wodzie (najlepiej całą noc). Nastepnie odcedzić i przepłykać. Wszystkie składniki na paste, oprócz wody, umiescić w blenderze. Chwilę miksować i dodać wodę. Następnie miksować do uzuskania gładkiej pasty.
Twój komentarz