mgr inż. Małgorzata Mańko
19 List

Curry z mlekiem kokosowym i warzywami

Jesienny przepis z nutą orientu.

Przepis:

  • 300g (1/2 średniej) cukinii
  • 100g (1/2 średniej) papryki
  • 100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki
  • 5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek
  • 2g (kawałek) imbiru
  • 1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry
  • 100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka
  • 50g (1/2 woreczka) ryżu


Tofu lub fileta pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Twój komentarz




(edited)
POKAŻ