mgr inż. Małgorzata Mańko
03 Kwie

Chleb na zakwasie

Świeży chleb, prosto z pieca i nie trzeba iść do piekarni ;)

  • 1 kg mąki orkiszowej ( mąka wg. gustu, może być pszenna) najlepiej wysoki typ np. 2000
  • 1/2 kg mąki żytniej; najlepiej wysoki typ np. 2000
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka otrąb owsianych lub pszennych
  • 1 szklanka mieszanki ziaren słonecznika, dyni i siemienia lnianego
  • 5-6 łyżeczek soli
  • 1,5 litra wody niegazowanej
  • zakwas
  • Mozna dodać do smaku kminek

Przepis:

Wszystkie suche składniki wsypać do miski i wymieszać na "sucho". Następnie z 1,5 l wody odlać do słoika z zakwasem, tyle, żeby go rozmieszać, rozpuścić, aby łatwo można było go wlać do suchej "mieszanki". Wlać zakwas. Następnie zacząć zagniatać ciasto, jednocześnie porcjami wlewać wodę (ok. 1,5 l - 1 butelka, w zależności od użytej mąki).  Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany.
Następnie odkłozyć 3 łyżki ciasta do słoika - to jest zakwas na następne pieczenie chleba, resztę ciasta przełożyć do 2 brytfanek - keksówek, posmarowanych masłem i zostawić ciasto oraz zakwas w słoiku, do wyrośnięcia na 9 godz. Po tym czasie posmarować pędzelkiem wierzch ciasta w brytfankach oliwą z oliwek, żeby nie wyschło i wsadzić do piekarnika elektrycznego. Piec w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem 1 godz. Słoik z zakwasem zakręcić i wsadzić do lodówki, może stać w lodówce 2-3 tyg. do następnego pieczenia. 

Wskazówki:

Aby uzyskać nieco lżejszy i pusystrzy chleb należy użyć mąki o niższym typie np. 550 i/lub nie dodawać otrąb.

Zakwas może nadawać się do użycia po 3 tygodniach, o ile nie zapleśniał. Najbezpieczniej jest wykorzystać go w ciągu 2-3 tygodni.

Twój komentarz




(edited)
POKAŻ