Przepis:
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 duży ziemniak
- 2 średnie cukinie
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki masła / oliwy / oleju
- 3 łyżki kremowego twarożku lub mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- Sól, pieprz do smaku
- Kiełki do przystrojenia
- ewentualnie kostka bulionowa (najlepiej własnej roboty)
- opcjonalnie 1 łyżeczka suszonego lub swieżego tymianku
Obrane cebulę i czosnek drobno pokroić. Cukinię i ziemniaki obrać obrać ze skórki i pokroić. Nastepnie warzywa umiescić w garnku, zalać wodą i dodać przyprawy. Całość gotować, aż warzywa będa miękkie. Na koniec dodać masło oraz serek i zmiksować na krem. Zupę nalać do miseczek i przystroić kiełkami.
Thermomix:
Obrane cebule i czosnek wrzucić do naczynia i zmiksować (3 s/obr. 5). Następnie dodać pokrojoną cukinię (ze skórką jeśli chcemy uzyskać bardziej zielony kolor), pokrojonego ziemniaka, kostkę, sól, pieprz, tymianek oraz wodę. Gotować ok. 15 min. w 100 st. C. na obr. 1.
Na koniec dodać masło i serek. Całość zmiksować 1 min stopniowo zwiększając obroty z 4 do 8.
Wskazówki:
Jeli chcemy uzyskac bardziej zielony kolor nalezy zostawic skórke cukinii.
Do zupy można dodać pestki słonecznika, dyni lub orzechy włoskie.
Twój komentarz