mgr inż. Małgorzata Mańko
14 Kwie

Jaglanka z orzechami, słonecznikiem, miodem, kardamonem i nektarynką

Kasz ajaglana to źródło wielu składników odżywczych. Dlatego warto ja wprowdzić do diety np. w postaci pysznego śniadania. 

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 nektarynka
  • Kardamon do smaku

Mleko zagotować, wsypać kaszę jaglaną i gotować 10-15 min. na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać orzechy, pestki słonecznika, miód i kardamon. Jaglankę przełożyć do miseczki. Na wierzchu ułożyć kawałki nektarynki.

Wskazówki:

Jaglankę można ugotować na mleku roślinnym i dodatkowo jest doskonałym pomysłem dla osób na diecie bezglutenowej.

Można ją też zabrać ze sobą jeśli nie mamy rano dużo czasu.

Twój komentarz




POKAŻ