mgr inż. Małgorzata Mańko
10 Kwie

Sałatka z jajkiem i serem pleśniowym

Propozycja dla amatorów sera pleśniowego.

Przepis:

  • Rukola - 3 garście
  • Pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
  • Ser pleśniowy (ulubiony) - 4 plastry
  • Jajka - 2 sztuki
  • Oliwki - 10 sztuk
  • Oliwa -1 łyżka
  • Sok z cytryny - 2-3 łyżeczki
  • Miszanka pestek słonecznika i dyni - 2 łyżki
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie - do smaku

Jajka ugotować na twardo i pokroić. Ser pleśniowy pokroić w kostkę. Pomidorki przekroic na połówki. Na talerzu położyć rukolę dodać pokrojone jajka, ser, pomidorki oraz oliwki. Oliwe wymieszać z sokiem z cytryny oraz przyprawamis skropić sałatkę. Całość posypać mieszanką pestek słonecznika i dyni.

 

 

Twój komentarz




POKAŻ