Przepis:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki orkiszowej 1850,
- łyżka płatków owsianych górskich
- pół łyżki otrąb
- szczypta soli
- banan
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- pomarańcza - kilka kawałków
- 2 łyżeczki dżemu (u mnie truskawkowy własnej roboty ;) ) lub musu owocowego
Ubić białka na sztywna pianę. Do piany dodać żółtka i wymieszać. Następnie po kolei dodawać makę, płatki i otręby, za każdym razem mieszając. Banana obrac ze skórki i rozknieść widelcem tak, aby powstała jednolita masa. Dodać do ciasta i wymieszać. Do ciasta dodać jeszcze odrobinę proszku do pieczenia. Patelnię nasmarować odrobiną oliwy z oliwek, wylać masę i smażyc z obu stron. Gotowy omlet posmarować dżemem i położyć kawałki pomarańczy.
Twój komentarz