mgr inż. Małgorzata Mańko
31 Marz

Kurczak w sosie pomidorowym

Proste i szybkie danie. Co więcej można je łatwo modyfikować dodając ulubione warzywa i przyprawy!

Przepis:

  • Filet z kurczaka - 250 g, 1 sztuka
  • Cebula - 70 g, 1 sztuka
  • Sos pomidorowy Pelati - 400 ml
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka - do smaku

Pierś z kurczaka drobno pokroić w kosteczkę. Następnie wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem. Przyprawić i smażyć, aż mięso nie będzie surowe. Cebulę pokroić w kosteczkę. Mięso zdjąć z patelni i podsmażyć cebule. Gry cebula się zeszkli dodać mięso i zalać sosem Pelati. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i chwilę gotować. Doprawić do smaku.

Do dania można dodać inne składniki np. kukurydze z puszki ;)

Twój komentarz




(edited)
POKAŻ